3. finálový zápas hokejovej Slovnaft extraligy pre Košice

05.04.2009 Celý región

Skalica 5. apríla (TASR) – Hokejisti HC Košice vyhrali aj v treťom zápase finálovej série play off Slovnaft extraligy na ľade HK 36 Skalica 5:2 a urobili veľmi dôležitý krok na ceste k titulu.
Za stavu 3:0 pre víťazný tím dlhodobej časti tak môže prísť už v pondelok k rozuzleniu, ak hostia na Záhorí opäť zvíťazia.

HK 36 Skalica – HC Košice 2:5 (0:1, 1:2, 1:2)
Góly: 21. Hartmann (Pálffy, Višňovský), 58. Pašek (Novák) - 3. Miklík (Šterbák), 33. Huna (Gron, Jenčík), 39. Gron (Huna, Jenčík), 44. Huna (Grman), 49. Kopecký (Faith, Bartoš)
Rozhodcovia: D. Konc, Kubuš – Grečko, M. Novák
vylúčení 4:3
presilovky 1:0
oslabenia 0:0
4254 divákov (vypredané)
Stav série: 0:3

HK 36 Skalica: Rybár - Gründling, Hranáč, Škápik, Ďurák, Škadra, Jendek, Beňa, Gula - Pálffy, Mikúš, Hartmann - Školiak, Zálešák, Pašek - Višnovský, Kocák, Kutálek - Šátek, Novák, Malík
HC Košice: Lipovský - Šterbák, Tabaček, Slovák, Mocek, Špelda, Grman, Deyl - Kopecký, Faith, Bartoš - Rud. Huna, Gron, Jenčík - Miklík, Húževka, Kmiť - Šimurda, Sýkora, Ščurko

Zápas mal rýchly úvod. Hostia udreli už v tretej minúte, Miklík vystrelil z otočky a puk prešiel za Rybára, ktorému bránil vo výhľade jeden z obrancov. Miklík mal streleckú chuť aj naďalej a v krátkom slede dvakrát nebezpečne ohrozil skalickú bránku. Krátko pred polovicou tretiny sa ocitol pred bránkou východniarov Mikúš, no nezakončil presne. Do tohto momentu to bola najväčšia šanca Skaličanov, ktorí ostali po inkasovanom góle zaskočení a hrali veľmi pasívne. Naopak hostia stále hrozili a domácim spravil vrásky na čele opäť Miklík, keď sa rútil sám na bránku, no Rybár bol tentoraz pozorný. Košičania pokračovali v aktívnej hre s dobrým napádaním, vďaka čomu si stále vytvárali strelecké príležitosti. Z domácich ukázal bojovnosť a chuť vyrovnať iba prvý útok. Závar pred košickou bránkou prišiel až počas presilovky domácich v záverečnej minúte tretiny.

Skaličania však využili početnú prevahu na začiatku druhého dejstva. Višňovský našiel pred bránkou Pálffyho, jeho strelu Lipovský ešte kryl, no líder kanadského bodovania dokázal prihrať Hartmannovi a ten dorážal do odkrytej bránky. Obrovskú šancu na vyrovnanie pripravila tretia formácia Skalice, Kutálek našiel Višňovského, ktorý naservíroval puk pred prázdnu bránku Kocákovi ale skalický útočník medzi dvoma obrancami Košíc už nedokázal dotlačiť puk do siete. V ďalších minútach ponúkli oba tímy svižný, útoční hokej, no bez gólového efektu, pretože pri viacerých príležitostiach sa vyznamenali brankári. Presadil sa až Rudolf Huna, ktorý v 33. minúte zvýšil na 2:1. Kredit za gól však patrí hlavne Gronovi, ktorý priviezol puk až do útočného pásma, kľučkou sa zbavil obrancu a jeho prihrávku doklepol Huna za bezmocného Rybára. V 38. minúte spálil obrovskú šancu na vyrovnanie Školiak ale neprestrelil padajúceho brankára. Vzápätí domáci pokazili rozohrávku a Košičania bez problémov využili prečíslenie troch na jedného – 1:3.

Košičanom vyšiel perfektne aj úvod tretieho dejstva. Huna po veľkej chybe Jendeka vymietol ľavý horný roh skalickej bránky a poslal domácich na kolená. Skaličania sa snažili niečo vymyslieť, no organizovaní hostia ich do žiadnych veľkých príležitostí nepustili. Navyše v 49. minúte sa opäť východniari, keď ich do štvorgólového vedenia poslal Kopecký. Korekcia Pašeka bola iba kozmetická.

Ján Faith: "Košice hrali dobre, my sme im nechali veľa priestoru a urobili sme veľa chýb. Päť gólov doma je veľa, naopak, nám sa z množstva šancí ťažko dával gól. Ale verím, že sa nepoddáme a do Košíc ešte pôjdeme. "

Anton Tomko: "My sme neskutočne šťastní, že sme vyhrali už prvý zápas v Skalici. Zodpovedná príprava a koncentrovaný výkon slávili úspech. Vedeli sme, že Skalica bude aktívna, ale aj my máme dobrých korčuliarov a v dnešnom zápase nám systém vyšiel. "
 

Vyberte región